2014. december 9., kedd

Péntektől keddig

Pénteken suliban voltak a gyerekek, volt Mikulásozás, péntek délután céges Mikulás program mozizással, szombaton Falu Mikulása sütivásárral. Sooooook ajándékot kaptak, biztos ilyen jók voltak:)).
Vasárnap megnéztünk egy filmet, itthon voltunk. Hétfőn vártuk hátha eláll az eső, de nem állt el...
Közben volt matekozás, írás, olvasás. Környezet témában már sokat beszéltünk/tanultunk az emberről, kaptak önálló feladatot, kis összegzést készítenek az emberi testről, péntekre legyen kész:). Már elkezdték!
Matekból úgy érzem jól, könnyen haladunk, a könyvet veszem alapul, bár nem vagyok kibékülve vele teljesen, a tavalyi mozaikos sokkal jobb volt! Azért nincsenek gondjaik vele, bár a nagyon unalmas feladatokat kihagyjuk. Csabi mellette csinál versenyfeladatokat, illetve már Bogi is, mert jelentkeztek a Mozaik kiadó netes matekversenyére is. kinyomtatom, odaadom, utána neten beikszeljük, elküldjük (online is lehet oldani, csak így nem ülnek annyit előtte:)).
Írásból kicsit megint elővettük a j-ly témakört, olvasás közben gyűjtötték ki a szavakat a megfelelő csoportba. Már van ilyen a füzetükben, gyűlnek a szavak szépen. Utána ebből diktáltam nekik 10 szót.
Nem lett rossz, bár most Csabi is hibázott egyet(legutóbb hibátlan lett), de belefér. Boginak lett 3hibája, de azt hiszem ez a feladat még abszolút nem elvárás elsőben ilyenkor, csak próbaként csináltuk, egyébként tetszett neki, szeret értelmes szavakat írni:). Azt hiszem a betűk írogatását tényleg minimalizáljuk, inkább másoljon, vagy diktálok....
Környezetismeretből belenéztünk a tankönyvbe, megbeszéltünk pár dolgot ami nem valami különösen izgalmas téma (környezetünk tárgyai..) és átnéztük mégegyszer az érzékszerveket, munkafüzetben szintén. Felmerült a Láthatatlan kiállítás, Csabinak lenne kedve eljönni. Bogi még vacillál...
A heti téma pedig az egészséges táplálkozás lesz (karácsony előtt ideális:)). Csinálunk piramist, vagdosunk képeket, beszélgetünk róla, aztán itt is szeretnék tőlük vmi összegzést majd jövőhéten.
Olvasás sokszor van ad hoc, pl ma este diát olvastak... Holnapra olvasókönyveset is tervezek...
Ma volt karate, ja igen, tanuljuk a japán szavakat is:). Lovastorna is volt (=Bogi elég fáradt).
Infóztak is, vagyis az Hour of Code keretében kódoltak, mindketten teljesítették az első sorozatot, Csabi már tovább is ment a következő leckékre. Ezek is a Scratchre épülnek, nagyon bejön nekik.
Verusnak is találtam benne kis bevezetést, ügyes volt!!

Hétvégén lesz Luca napi vásár a suliban, oda visznek kis mogyoródíszeket, sk gyártjuk, festünk minden szabad percünkben! Ilyenek (még kapnak vmit amivel fel lehet akasztani őket):



Ami eddig kiderült számomra, az hogy még sokban függök a tankönyveiktől, hiába tudom, hogy unalomig ismételt a feladat amit kinézek, mégis néha képes vagyok kijelölni még ezt meg azt is...szóval majd még lazulok kicsit e téren. Ők egyébként jelzik ha vmi nem tetszik, Csabi aztán főleg:D.
Persze nehéz is lenne 1-2 hét alatt teljesen átállni, meg azért mégiscsak valamiféle vezérfonalnak jó ez, típusfeladatok vannak benne...főleg mateknál érzem ezt terhesnek.
Olvasásban nincs ilyen, ott jobban el tudok rugaszkodni a könyvtől, írásban is igyekszem. A nyelvtan gyakorló meg nagyon jó, azt szívesen használom. A környezetismeretet témákra szedtem, kibeszéljük többször is, csak utána nézünk bele az anyagba.
Éneket nem nagyon tanítok, ebben kell majd némi támogatás, rajz és technika emelt óraszámban megy:). Tesiből ugye ott vannak az edzések, de itthon is szoktunk tornázni, gyakorolni, meg kint rohangálnak:D. Angolból szeretnénk magántanárt nekik, a héten egyeztetem...
A hozzállásukkal nincs gond sztem, néha nem tetszik amit adok nekik feladatnak, van hogy kicsit húzzák a szájukat, de gyakoribb, hogy ők kérnek még feladatot, vagy kérdezik, hogy megcsinálhatja-e még ezt is....ami nyögvenyelősebb az Csabinak az írás, Boginak a matek mf van unalmasnak titulálva...
Jutalmazás is van, nem pirospont, egy nagy puzzle darabjait gyűjtik, közösen. (feketepont nincs, vagyis nem veszek vissza darabokat:))



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése