2015. január 5., hétfő

Szorzás és egyebek




Csabiéknak már a szorzás, osztás is tananyag matekból, így ezekkel is sokat foglalkozunk.
Kerestem a pinteresten jó táblákat, pl ilyeneket: http://www.pinterest.com/pin/435934438906085033/ és ezt is: http://www.pinterest.com/pin/435934438905889436/ és egy számomra nagyon hasznos blogról, a gyerekeketo.hu -ről is letöltöttem a szorzásos házikókat. Szerintem ezeket Csabi érti, jól oldja meg  a feladatokat, osztást is, már a maradékos osztást gyakoroltuk, persze idő kell, hogy minden rögzüljön. Bogiban pl jobban megmarad valami, csak azért, mert hallja (4x4=16) Csabi pedig mindent megért, kiszámol, kilogikáz, ha még nincs meg 'fejből'.


Van egy szöveges feladatos gyakorló, amiből néha csinálunk feladatokat, kicsit tartottam tőle, hogy nem lesz kedvenc, de meglepett a fiam, mert még pluszt is csinált benne, önként.
Most kicsit még kitartóan tankönyvezünk, mégiscsak jövőhéten vizsga, utána jobban be tudjuk osztani a féléves anyagot kedvünk szerint, azt hiszem:).
Boginak azt gondolom nincsen újdonság a féléves anyagban, csinálunk feladatokat szépen sorban, néha ugyan olyan kitekert módon fogalmaznak, hogy nekem is idő kell mire rájövök mit akar, de az alapok jók, érti, jól használja ebben a számkörben a műveleteket, max néha figyelmetlen kicsit:).
Volt egy típusfeladat amit jobban ki kellett vesézni, de már szerintem mindegyik megy annyira, amennyire kell:).
Írásból és nyelvtanból j-ly-os szavak kimeríthetetlen téma, diktálással, keresgéléssel, másolással, csak hogy szokják. Csabinak szótő+toldalék szétválasztása, felismerése. Különösebben nem szeretnek írni, illetve munkafüzetet, előírt dolgokat írni nem....diktálás már jobban jöhet és saját ihletésű dolgok, naná! Minden egyébhez szívesen használják, mikor kis füzetet készítettek az emberről, a táplálkozásról, bármiről. Szóval arra használják az írást, amire való:)).
Környezetből szerintem minden témát kiveséztünk oda-vissza, kísérletekkel, videókkal, ezek jó dolgok:).
Ma volt náluk először angoltanár, élvezték mindannyian (Verus, Bogi, Csabi és Eszter, a tanítónéni is:)) hétfőnként lesz az angolóra. Előkerülnek majd egyszerű kis angol mesék is, Peppa pig:) pl..
Készségtárgyakból szerintem a rajz+technika az bőven teljesítve van, sokat alkotnak. Tesiből nem tudom, hogyan lesz 'vizsga', de valami jegyet csak kapnak, néha gyakoroljuk az ilyen kötelező dolgokat (bukfenc, utánzó járások stb..) de inkább korizunk, szánkózunk, bicajozunk, mikor mit lehet....meg járnak edzésekre...








Az ének az nagy hiányosságom, de azért a tankönyv alapján megtanulták amit kell szolmizálásból, meg hallgatjuk majd a dalokat, a zongorán meg lepötyögnek egyszerűbb dalocskákat a 'szivárvány kotta' segítségével, ezt is a netről szedte Zsolt..meg mennek majd Faddra Katimamihoz, kipihenik a vizsgákat és talán némi zene is belefér:).
Ja igen, informatikából használják a Comenius Logot is, nem csak a Scratch-et, így talán nagy meglepetés nem éri őket...


Ez a másfél hónap még nagyon kötöttnek tűnik nekem, hiszen eddig tanultak a könyvből, nyilván aszerint kell befejeznünk is, persze annyira azért nem kötött, mintha suliba járnának, de nagy várakozással tekintek a következő időszakra, szabadabban fogjuk felosztani a tanulnivalót, nomeg jobban látom már, kinek mi jön be, hogyan fogjunk hozzá..remélhetőleg nem az őskáosz uralkodik majd el rajtunk, hanem vmi rugalmas, izgalmas tanulási forma alakul ki:).
Egyelőre úgy érzem, a nehézségek ellenére is jó velük együtt lenni és közben tanulni..



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése